Relatiegeschenken: een eeuwenoude traditie

Relatiegeschenken: een eeuwenoude traditie vol cadeautjes, waardering en politieke spelletjes

Ja, je hoort het goed. Al sinds de oude beschavingen worden relatiegeschenken gegeven als een teken van waardering, respect en soms ook om politieke gunsten te winnen. In het oude Egypte werden farao’s overspoeld met cadeaus om hun loyaliteit te tonen. En in het oude Griekenland kregen atleten die de Olympische Spelen wonnen zelfs flessen olijfolie en wijn als beloning. Hey, dat is nog eens een goede motivatie om te sporten!

Maar de Middeleeuwen waren pas echt een feest als het ging om relatiegeschenken. Koningen en koninginnen kregen extravagante en dure cadeaus om hun gunst te winnen. Een mooi schilderij hier, een gouden beeldje daar. Geen wonder dat iedereen zo graag koningin wilde zijn.

In de moderne tijd zijn relatiegeschenken nog steeds hot. Maar waar vroeger vooral klanten en leveranciers werden bedankt met een cadeautje, zijn relatiegeschenken tegenwoordig een belangrijk marketinginstrument geworden. Bedrijven gebruiken ze om hun merk te promoten en klanten en prospects aan zich te binden. En met cadeaus variërend van giftbox tot elektronica en vakantiereizen, is er voor elk wat wils.

Maar hoe zit het eigenlijk met de etiquette van relatiegeschenken? Kun je je baas zomaar een gigantische cadeau mand vol chocolade en wijn geven? Het is belangrijk om de grenzen van goede smaak en het bedrijfsbeleid in acht te nemen bij het kiezen van een relatiegeschenk. Je wilt tenslotte niet dat je cadeau een averechts effect heeft en in plaats van waardering, juist irritatie opwekt. 

Dus, waar wacht je nog op? Duik in de wereld van relatiegeschenken en laat je creativiteit de vrije loop. Maar vergeet niet om altijd te denken aan de persoon of het bedrijf dat je wilt verrassen en zorg ervoor dat je cadeau de juiste boodschap overbrengt. Want zoals ze zeggen, het gaat niet om de grootte van het cadeau, maar om de gedachte erachter. Hulp nodig of het proces liever uitbesteden? neem contact met mij op voor het samenstellen van een persoonlijk geschenk! 

Vond je dit artikel interessant?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest